Eddig törvényi tiltólistán voltak, most a választások előtt hirtelen eladható lenne öt fontos állami cég

Megosztás

Köztük van a Rába és a HungaroControl is. Hiába tiltotta eddig törvény ezen cégek eladását, az Orbán-kormánynak ez egy tollvonásába kerül, a javaslat pedig természetesen megint egy salátatörvényben született meg. Mindent még gyorsan a választások előtt lerendezni, hátha nem úgy alakul, ahogy azt a Fidesz szeretné.

A parlament honlapján megjelent az a bizottsági módosító javaslat, ami egy salátatörvénybe szuszakolná be utólag öt állami tulajdonban lévő cég eladhatóvá tételét. Az öt cég:

  • HM Armcom Zrt.
  • HM Currus Zrt.
  • HM Arzenál Zrt.
  • HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.
  • RÁBA Járműipari Holding Nyrt.

A kormánypártok kezdeményezéséről a 444 számolt be először csütörtökön, de akkor a tervezetet még nem töltötték fel a parlament rendszerébe. Az öt cég eddig a nemzeti vagyonról szóló törvény tiltólistáján volt, most megnyílik az út az értékesítésük előtt (a Rábában az állam csak többségi tulajdonos). Az indoklás alapján a kormány egy kézben szeretné tudni a hadiipari cégeket:

“A védelmi ipari beszerzés központosítása érdekében szükséges egységes tulajdonosi struktúra kialakításához szükséges technikai módosítás.” (444.hu)

Kapcsolódó cikkek